Historia magistra vitae

b1
RELIGIA GRECILOR ANTICI

Belerofon este un erou mitic reprezentat ca un tânăr erou înarmat cu arc şi săgeţi sau cu lance. Este urmaşul lui Sisif, tatăl său este Glaucos, regele Corintului, iar mama Eurimede.

Numele său iniţial, Hiponoos, a fost schimbat în Belerofon (cel care l-a ucis pe Beleros) după ce eroul a omorât un duşman numit aşa, originar din Corint. După uciderea acestuia, el a trebuit să se purifice şi pentru aceasta s-a dus la Argos, la regele Pretos. Acolo Anteea, soţia lui Pretos, s-a îndrăgostit nebuneşte de el, însă, văzându-se respinsă, l-a acuzat în faţa regelui că încercase să o seducă. Ca să-l pedepsească, nevrând să-l omoare cu mâinile lui, Pretos l-a trimis la socrul său, Iobates, regele Liciei, cu o scrisoare în care îl ruga pe acesta să-i ia viaţa tânărului.

Iobates, după ce citeşte scrisoarea, îl trimite pe erou o ucidă pe Himera, convins fiind că eroul avea să fie ucis în luptă cu aceasta. Planul lui Pretos nu a putut fi realizat pentru că Belerofon reuşeşte să omoare monstrul cu ajutorul calului înaripat Pegas, care, potrivit unei versiuni a mitului, era fratele său nemuritor (versiune unde ambele personaje sunt fii lui Poseidon).

Tradiţia spune că Belerofon i-a cerut un cal lui Poseidon, iar zeul i l-a dăruit pe Pegas. Dar pentru că animalul era greu de strunit aici intervine Athena care i-a dat o zăbală aurită. Încălecând pe cal, eroul s-a ridicat în văzduh de unde a tras săgeţile care au reuşit să o ucidă pe Himera.

Iobates când a văzut că prima încercare de a-l omorî pe Belerofon a eşuat, a căutat alte modalităţi pentru a îndeplini cererea lui Pretos. Mai întâi l-a trimis pe tânăr să lupte contra solimilor, pe care i-a învins ; a urmat porunca de a se război cu amazoanele, însă şi din această expediţie s-a întors victorios. La întoarcere din ţara amazoanelor, Iobates şi cei mai curajoşi dintre războinicii săi i-au întins o cursă, însă tânărul a reuşit să-i învingă.

În urma acestor încercări eşuate de a-l ucide pe tânărul erou, Iobates îşi schimbă atitudinea, dându-i-o de soţie pe fiica sa (Filonoe, Anticleea sau Casandra, în funcţie de diferite versiuni ale mitului), alegându-l ca moştenitor al tronului său şi dându-i jumătate din regat pe când era încă în viaţă.

Către sfârşitul vieţii însă, scăpat din răzbunarea oamenilor, Belerofon şi-a atras duşmănia zeilor. O legendă spune că, fie din trufie, fie pentru a-i vedea de aproape pe zei, el a dorit să urce pe calul său înaripat până la lăcaşul zeilor olimpieni. Pegas însă, pişcat de un tăun trimis de Zeus, s-a iritat şi l-a aruncat din şa. Belerofon s-a prăbuşit pe câmpia Aleia, în Asia Mică, rămânând şchiop (sau orb) în urma căderii. De atunci până la moartea sa el a rătăcit singur, evitând orice întâlnire, pe câmpia Aleia - câmpia rătăcitorului.