Historia magistra vitae

b1
RELIGIA GRECILOR ANTICI

Triptolem este un erou grec ce are un rol important în Misterele Eleusine şi care se află sub protecția zeiţei Demeter. Numele său se traduce prin de trei ori războinic. Tradiţia oferă diverse variante în ceea ce priveşte originea sa: este creditat uneori ca fiind fiul lui Celeos, regele din Eleusis, şi al Metanirei şi fratele lui Demofon, alteori fiul lui Celeos şi al Polimniei, al lui Eleusis şi al Cotoneei, al lui Oceanos şi al Geei sau al lui Trohilos şi al unei femei din Eleusis.

Triptolem este reprezentat ca un bărbat tânăr, purtând uneori pe cap aşa-numitul petasos, adesea într-un car tras de dragoni înaripaţi; în mână ţine un sceptru şi un mănunchi de spice.

Activitatea sa este legată de relaţia pe care o are cu Demeter. În cea mai cunoscută versiune a mitului, Celeos, tatăl lui Triptolem şi al lui Demofon, a găzduit-o pe zeiţă la Eleusis pe când aceasta cutreiera pământul în căutarea fiicei sale Persefona. Demeter îşi schimbă numele în Doso şi se angajează, la invitaţia uneia dintre fetele regelui Celeos, să-i fie doică ultimului copil născut al reginei Metaneira. Ca să-i răsplătească generozitatea, Demeter a vrut să-l facă nemuritor pe Demofon; în timpul nopţii ea îl ţinea pe copil în foc ca să-i distrugă părţile muritoare ale trupului. Într-o zi este surprinsă de Metanira, mama lui Demofon, care speriată a scos un ţipăt făcând-o pe zeiţă să-l scape pe copil în foc, iar micuţul a murit în flăcări. Drept compensaţie pentru moartea copilului lui Celeos, Demeter i-a dăruit celuilalt fiu un car tras de dragoni înaripaţi şi un pumn de seminţe. Triptolem a început să străbată pământul, învăţându-i pe oameni să cultive câmpurile şi făcându-le cunoscute binefacerile agriculturii. Pentru această activitate, el este considerat inventatorul agriculturii, al plugului şi al civilizaţiei în general, care apare ca o consecinţă directă a agriculturii.

Revenit în Atica, regele Celeos a încercat să-l omoare, însă intervenţia zeiţei Demeter îi salvează viaţa lui Triptolem care, apoi, a ajuns să stăpânească acel ţinut. El instituie cultul zeiţei Demeter în Atica şi iniţiază sărbătorile numite Tesmoforia, ce aveau loc pentru onorarea zeiţei. Cultul său era venerat împreună cu cel al lui Demeter şi avea un rol însemnat în Misterele Eleusine.

Este semnificativă trecerea lui Triptolem de la rolul de războinic, implicit în la cel de pacificator şi propagator al civilizaţiei şi al agriculturii.